Je bent (bijna) afgestudeerd! Wauw! Uiteraard heb je het goed gevierd, misschien zelfs vakantie gehad, en ben je nu bekomen van alle deadlines en spanning. En nu is het moment daar: je eerste echte baan. Maar wat komt er eigenlijk allemaal op je af en hoe pak je dat aan? In deze blog vertel ik je er meer over. Blijf vooral lezen, hopelijk kan ik je met de volgende informatie helpen bij je eerste stappen op de arbeidsmarkt!
Je eerste sollicitaties en gesprekken
Stel je voor dat je met volle moed je eerste sollicitatiebrief verstuurt. Je hebt je cv zorgvuldig opgesteld, met al je studie- en werkervaring. Vol enthousiasme en vertrouwen stuur je het weg, ervan overtuigd dat dit de perfecte match is. Maar na een week heb je nog steeds niets gehoord. Je enthousiasme begint langzaam plaats te maken voor twijfel. Wat als ze je niet willen? Net wanneer je de hoop bijna opgeeft, ontvang je eindelijk anderhalve week later een reactie. Helaas, het is een afwijzing. Te weinig ervaring, zeggen ze. Teleurgesteld, maar vastbesloten om door te gaan, richt je je blik op de volgende sollicitatie.
“Uiteindelijk zijn er een aantal tips die ik je mee wil geven die wel kunnen helpen bij het solliciteren.”
Opnieuw is het afwachten geblazen. Na ongeveer een week komt er eindelijk een reactie. En tot je vreugde is het goed nieuws dit keer! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Hoewel ze eigenlijk iemand met meer ervaring zoeken, zijn ze geïnteresseerd in jou en willen ze je graag ontmoeten. Vol goede moed ga je naar het kantoor voor je eerste kennismakingsgesprek. Je hebt geen idee wat je kunt verwachten, maar je bent vastberaden om een goede indruk te maken. Het gesprek verloopt geweldig. Je bespreekt je studie, ontdekt dat je ouders en de interviewer gemeenschappelijke vrienden hebben, en je hebt een goed idee van de richting waar het bedrijf naartoe wil. Je voelt je zelfverzekerd. Dit moet wel goed komen, denk je bij jezelf. Ze beloven om binnenkort contact met je op te nemen, in ieder geval binnen een week.
Precies een week later ontvang je een e-mail. Helaas, het is opnieuw een afwijzing. Ze zijn verdergegaan met andere sollicitanten die beter aansluiten bij het profiel. Maar ze willen je bedanken voor je tijd en enthousiasme. Sh*t..
BAM. Welkom op de arbeidsmarkt. Welkom in de realiteit.
Een emotionele achtbaan waarbij je soms aan jezelf begint te twijfelen. Maar onthoud, elke afwijzing brengt je dichter bij de juiste match. Blijf gemotiveerd en vertrouw op je eigen capaciteiten.
Uiteindelijk zijn er een aantal tips die ik je mee wil geven die wel kunnen helpen bij het solliciteren.
Een krachtig netwerk
Maak een LinkedIn-profiel aan, optimaliseer je profiel en voeg iedereen toe die je kent of zelfs ooit (zakelijk) gesproken hebt. Wie weet kan hij of zij je helpen bij het vinden van een nieuwe baan of traineeship. Misschien denk je dat het nog niet nodig is, omdat je bijvoorbeeld nog niet zoveel werkervaring hebt, maar niets is minder waar.
Er zijn namelijk genoeg bedrijven die op zoek zijn naar starters, maar niet goed weten waar ze die kunnen vinden. En dat is waar LinkedIn van pas komt. Het is een platform waar je jezelf optimaal kunt presenteren. Het is als een verlengstuk van je cv op jouw manier. Maak een uitgebreid profiel waarin je je opleiding, minor, master en/of projecten toelicht. Beschrijf de werkzaamheden van je belangrijkste bijbaantjes en geef vooral uitgebreide informatie over je stages.
Nodig al je medestudenten uit, voeg je leraren toe, volg bedrijven en maak verbinding met iedereen die je kent of graag wilt leren kennen. Reageer op berichten van anderen en plaats zelf bijdragen waarin je laat zien dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging!
Je CV en motivatiebrief: zet dit er wel in!
Je cv is een weergave van wat je tot op heden hebt gedaan en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. Het kan zijn dat je alleen gestudeerd hebt en daarnaast een baantje had in de horeca. Ook hier heb je kwaliteiten en eigenschappen verder ontwikkeld die waardevol kunnen zijn voor een werkgever. Om een beter beeld van jezelf te krijgen, kun je een aantal vragen stellen:
- Ben je goed in zelfstandig werken?
- Waren je projecten ruim voor de deadlines af?
- Kun je taken goed verdelen binnen projecten?
- Hoe was je plan van aanpak?
- Welke feedback kreeg je tijdens je stages?
- Welke werkzaamheden gingen je gemakkelijk af?
- Hoe ging je om met klanten in je bijbaan?
- Kun je goed presteren onder druk?
- Heb je collega’s wel eens taken en opdrachten gegeven?
Daarnaast is je motivatiebrief ook erg belangrijk. Schrijf je brief in de juiste tone of voice.
- Heb jij de brief geschreven of lijkt het alsof het door een emotieloze computer is gedaan?
- Wat spreekt je direct aan in de vacature?
- Wat voor soort bedrijf is het en waarom wil je daar werken?
- Wat heb je in het verleden gedaan dat interessant kan zijn voor hen? Wie ben jij?
En dan is er één vraag die vooral belangrijk is:
- Wat kun jij hen bieden?
- Waarom zouden ze jou moeten kiezen en niet iemand anders?
- Wat is jouw toegevoegde waarde?
- Waar ben jij goed in?
Elke starter heeft nog veel te leren, maar ga uit van je eigen kracht en laat zien dat ze met jou iemand in huis halen die direct van waarde is.
Gesprekken voeren en omgaan met afwijzingen: waardevolle leermomenten
Je hebt juist het gevoel dat het heel goed ging, dus waar ging het mis? Of je hebt juist het gevoel dat het helemaal niet goed ging, maar je hebt geen idee hoe je het anders zou moeten aanpakken. Dat is heel normaal. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je precies over jezelf wilt vertellen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie, zodat je bij zenuwen iets hebt om op terug te vallen. Ook al kan een enthousiast gesprek over van alles en nog wat goed lijken, uiteindelijk draait het vooral om de inhoud:
- Hebben zij een goed beeld van jou?
- Weet jij wat er van je verwacht wordt in de functie?
- Wat is de bedrijfscultuur?
- Pas jij in het team?
Dit zijn allemaal belangrijke vragen waarvan de antwoorden cruciaal zijn. Daarom is het ook belangrijk om zelf vragen te stellen en het gesprek interactief te houden.
Maar soms verloopt een gesprek niet zoals gehoopt en ontvang je een afwijzing. Het kan ontmoedigend zijn, maar elke afwijzing biedt waardevolle leermomenten. Vraag om feedback en gebruik het om jezelf te verbeteren. Blijf in jezelf geloven en vertrouw erop dat de juiste kans uiteindelijk op je pad zal komen.
Het avontuur begint: Geld verdienen, leren en groeien
Het moment waarop je je eerste salaris ontvangt, is een mijlpaal op zich. Het geeft een goed gevoel en eindelijk een beloning voor je harde werk en het eeuwige studeren. Wees niet bang om vragen te stellen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Het eerste jaar bij een werkgever kan een combinatie zijn van ups en downs, maar elke uitdaging biedt kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Conclusie:
Het avontuur van het vinden van je eerste baan na het afstuderen is een reis vol ups en downs. Ik begrijp de uitdagingen en onzekerheden waar je mee te maken krijgt. Blijf gemotiveerd, blijf jezelf verbeteren en vertrouw op je eigen capaciteiten. Elk leermoment en elke ervaring brengt je dichter bij je droombaan. Dus stap vol vertrouwen in deze nieuwe fase van je leven, omarm de uitdagingen en laat je carrière beginnen!
Heb je hulp nodig bij het vinden van je eerste baan als online marketeer? Als Talent Adviseur Traineeships bij Flowmundo help ik jaarlijks 100+ starters aan hun eerste baan. De koffie staat altijd voor je klaar.